Ås Vinklubb

Møte 8. September 2011

I fotsporene til romere, vikinger, munker og den franske adel. La oss kikke og smake litt på historien, kulturen og geografien som har skapt de fantastiske vinene langs Loire.

Presentert av Morten Smith og Bjørn Hermansen

Loire er Frankrikes lengste elv. Vi starter ved utløpet og bevege oss oppover elven mens vi tar for oss historien, kulturen og geografien. Så går vi motsatt vei og tar for oss vinene, jordsmonnet, druene og områdene.

Loire starter oppe i fjellene i det sentrale Frankrike, ikke så langt fra Rhone-dalen, og renner nordover ca. 400 kilometer før den tar en sving mot vest ved Orléans og fortsetter i retning Nantes, hvor den når Atlanterhavet. Det er de siste 600 km som er av vitikulturell interesse. Her deles vinområdene inn i fire underregioner, ovenfra og nedover elven heter disse Centre, Touraine, Anjou-Saumur og Nantais. Til forskjell fra andre vinområder finnes det ikke noen generisk Loirevin, slik som AC Bordeaux eller AC Bourgogne. Det finnes imidlertid en Vin de Pays som dekker hele regionen og som har det sjarmerende navnet Jardin de la France. På grunn av elvens lengde finnes det store klimaforskjeller mellom de forskjellige underregioner; i Nantais og Anjou er det et Atlanterhavsklima, mens det lenger oppover blir mer og mer kontinentalt. I tillegg er det store forskjeller på jordsmonnet. Druene som dyrkes er hovedsakelig Sauvignon Blanc og Pinot Noir i Centre; Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Gamay og Cabernet Franc i Touraine og Anjou-Saumur; Melon de Bourgogne i Nantais.

Loire er etter manges mening en undervurdert region; det er vel bare Sancerre som nyder en viss berømmelse og respekt. Vi skal selvfølgelig få smake en Sancerre, men om den blir hvit eller rød, det røper vi ikke. Videre blir det helt sikkert en rød fra Chinon eller Bourgueil og en Chenin Blanc fra Savenniers. Og kanskje en rød laget på den utdøende Pineau d’Aunis fra Coteaux du Loir (nei, det er ikke trykkfeil, det heter Loir). En rosé fra Anjou bør man vel regne med og så håper vi å kunne servere en 15 år gammel Muscadet, som kanskje kan få enkelte hardbarkede chardonnay-elskere til å innse at det finnes noe annet her i livet enn chard. Og at Muscadet er en mye bedre sjømatvin enn Chablis. Alt dette er selvfølgelig avhengig av hva som finnes på importørenes lager i august, – og kanskje endrer vi mening ettersom Loire-sommeren skrider frem. Hvem vet..

Vi ønsker dere vel møtt til en hyggelig kveld med spennende elvehistorie og spennende viner. I mens: God sommer!

PDF: Presentasjon 8/11/11, «Viner langs Loire»